Wat zijn Fosfor (hardsolderen)

Dit zijn solderen veelal gelegeerd met zilver en worden toegepast bij het solderen van koper aan koper zonder vloeimiddel. Het element fosfor in de soldeerlegering werkt desoxyderend op koper.

Wanneer soldeerverbindingen tussen koper en messing moeten worden gemaakt kan in sommige gevallen een fosforzilversoldeer gebruikt worden maar daarbij moet wel een vloeimiddel worden gebruikt.

Men moet zorg dragen dat oververhitting van het messing niet of zo kort mogelijk gebeurt, daar ontzinking van messing optreedt bij temperaturen boven de 700 graden Celsius. Veelal wordt daardoor soldeerverbindingen tussen koper en messing een zilversoldeer(met vloeimiddel) gebruikt en niet een fosfor(zilver)soldeer..

De fosfor(zilver)solderen zijn ook niet geschikt voor ijzer- en/of nikkelhoudende legeringen. De verbinding is in het algemeen bros wanneer fosforsoldeer gebruikt wordt zonder toevoeging van zilver. Wanneer gesoldeerd wordt met fosforhardsoldeer dat gelegeerd is met zilver, wordt de soldeerverbinding ductieler. Hoe hoger de toevoeging zilver hoe hoger de mechanische eigenschappen zoals treksterkte en rek.De werktemperaturen van de verschillende type fosfor(zilver)solderen liggen rond ca. 710 graden Celsius.

Meer informatie over onze producten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op

Bezoek Thessco International...

THESSCO

Thessco SAS

ZA ESPLANADE/ 4 RUE ENRICO FERMI
77400 SAINT THIBAULT DES VIGNES
FRANCE

FR     +33 1 60942030
MAIL info@thessco.nl

Contact

Over Ons

H.Drijfhout & Zoon’s Edelmetaalbedrijven was in 1817 opgericht en ooit gespecialiseerd in de productie van o.a. sieraden. Door in 1995 onderdeel van het edelmetaalconcern Engelhard-CLAL deel uit te maken, werd het vakgebied in de volle breedte bestreken.

Lees verder